2017. április 15., szombat

Keressünk együtt!

Ez a bejegyzés azokról az interaktív könyvekről szól, amelyek a gyerekek megfigyelőképességét fejlesztik azáltal, hogy a mese alapján különböző képeken meg kell keresniük a megadott tárgyakat. Ilyen sorozatot jelentetett meg a Passage Kiadó a 2000-es évek elején Láss! Keress! Tanulj! címmel, amelynek 4 kötete jelent meg. Ezek a könyvek nem csak a szórakoztatóak, hanem mesésen tanítanak is. A kötetek „olvasása” közben a gyermekek megismerkednek az állatvilággal, bepillantást nyernek a történelembe vagy akár a világ különböző pontjain élő emberek életébe.  Így amellett, hogy szórakoztat, tanít is ez a sorozat.


Ide tartoznak azok a könyvek is, amelyekben minden oldalon van egy elfordítható karton, amelynek forgatásával fokozatosan „bukkannak elő” a tárgyak, hogy így találja meg kisgyermek. Ezáltal részesévé válnak a kisgyermekek a történetnek, amellyel még jobban élvezi a mesét. Ezek a könyvek főleg a kisebb korosztály képviselői számára népszerűek, hiszen nekik még fontosabbak a képek, mint a szöveg.  
Ilyen fajta könyvből főleg külföldi szerzők által írtak vannak, de ezeket természetesen ma már lefordítják magyarra is, így azok is megtalálhatók a kínálatban.

Habár kicsit más típusú könyvek a lapozgatós szerepjátékos könyvek, azokat is ide lehet venni, hiszen nem egymás utáni oldalakon folytatódik a történet, hanem a könyv "utasításainak" megfelelően, sokszor több válaszlehetőségből választva. Ezekben a történetekben megvan az az izgalom, hogy a helyes lehetőséget választotta-e az olvasó, tovább tud-e menni a történeten. Ilyen könyvek már főleg nagyobbaknak, 10-12 éves korú gyermekeknek való. Hazánkban a két legismertebb  angol szerző, Steve Jackson és Ian Livingstone történetei terjedtek el leginkább, de természetesen más szerzőknek is jelent meg ilyen kalandjátékos könyve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése